Lovas túrák


2 NAPOS LOVASTÚRA VÉRTESSZŐLŐS-NESZMÉLY ÚTVONALON


Túránk összeköti a nagy múltú Neszmély-Dunaalmás, és a világviszonylatban is jelentős nevezetességgel bíró Vértesszőlős községeket. Az útvonal jól lovagolható, csöndes, erdős területen vezet.

A vértesszőlősi lovarda, mely túránk kiindulópontja, összkomfortos szálláshellyel rendelkezik, amely egy felújított parasztházban lett kialakítva. 2 apartmanból és egy tetőtéri szobából áll. 8 boxos istállónk van, illetve több hektáros területen vannak a lovak szabad tartásban.

Vértesszőlős nevezetességei a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Régészeti Kiállítóhelye, a Tájház, és Római Katolikus Kisboldogasszony Plébániatemplom.
Vértesszőlősről Baj érintését (baji pincesor) követően keresztezzük a Tata-Agostyán utat; kb. 5 km-es kerülő az Agostyáni Arborétum.
Továbbhaladva utunkon Szomód községet érintjük, ahonnan az ókori római úton ellovaglunk a római kőbánya mellett. A hegygerincen a Kőpite-hegy mellett pihenőt tartunk, ahol egy új, fából ácsolt kilátó is épült az utóbbi években. Útközben a Betlehem-pusztai vadászháznál, mely az 1850-es években épült műemlék jellegű épületegyüttes, lehetőség van akár meleg étkezés biztosítására.

Innen a gerincen lévő panorámaúton haladunk Dunaszentmiklós felé. Fél távnál letérünk Neszmély felé, ahol a Getén át (más néven Götén – Neszmély külterületének egyik tájegysége), az ott lévő pincesor mellett haladunk, célunk a Keleti kúria. A Keleti Kúria a neszmélyi bortúra útvonal egyik állomása. 4 napraforgós minősítésű falusi szálláshely. A kúriához tartozó mintegy 1,5 ha területen a lovak karámos elhelyezése megoldott, a kúriában 8-12 lovas számára tudunk szálláslehetőséget biztosítani.